Mostphotos
Mostphotos
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Publikum tager anmeldermagten

Hjemmesider med almindelige menneskers filmvurderinger er ved at overhale anmelderne. Se de mest populære sider her

Af Niels Philip Kjeldsen
npk@sondagsavisen.dk

Du ser traileren til en film og kan ikke rigtig bestemme dig for, om du vil betale penge for at se den i biografen. I mange år var næste skridt at vente på filmanmeldernes dom, men nu bruger vi i stigende grad hjemmesider som IMDb for at se andre 'almindelige' menneskers vurderinger af filmen, før vi bestemmer os.

Hver fjerde dansker bruger indimellem eller ofte hjemmesider som IMDb eller 'Rotten Tomatoes' til at vurdere, om en film eller serie er værd at se.

Blandt de yngste mellem 18 og 29 er det mere end hver anden, der bruger andre seeres vurderinger som rettesnor, viser en YouGov-undersøgelse for Søndagsavisen.

“Det er en videreudvikling af mund til mund-metoden, hvor man taler om og anbefaler film til hinanden. Det er bare gået fra, at man taler med 10 venner og bekendte, til at munden er blevet verdensomspændende med millioner af stemmer. Vi har altid lyttet mere til vores medmennesker end til anmelderne, men nu er det bare blevet mere organiseret,” siger Peter Schepelern, filmforsker på Københavns Universitet.

Mange fravælger film

Og vi lytter i høj grad til vores medmennesker. Tre ud af fire, der bruger andre brugeres anmeldelser af film som rettesnor, har fravalgt at se en film, fordi den fik en dårlig samlet vurdering på en hjemmeside.

“Selvom anmeldere har en anden faglig baggrund og erfaring for at bedømme en film, kan man også få en god fornemmelse via en sammenfatning på en af de her sider. Får en film en lav samlet bedømmelse på IMDb eller mange nedadvendte tommelfingre på Rotten Tomatoes, er filmen nok heller ikke særlig god. Så man kan godt bruge det som vejledning,” mener Peter Schepelern.

Publiceret: 01. Oktober 2017 09:00
Leveret af Lokalavisen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen Kalø Vig

Fik du læst
ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt