Efter at have holdt tale og budt velkommen havde Kenneth Flammild også tid til at gå rundt og snakke med gæsterne tIl åbningen af Café Grenaa den 31. januar, 
Borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), sagde også et par og understregede, ligesom Kenneth Flammild, at Café Grenaa skal være et sted for alle. 
Foto: Janni K. Nielsen
Efter at have holdt tale og budt velkommen havde Kenneth Flammild også tid til at gå rundt og snakke med gæsterne tIl åbningen af Café Grenaa den 31. januar, Borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), sagde også et par og understregede, ligesom Kenneth Flammild, at Café Grenaa skal være et sted for alle. Foto: Janni K. Nielsen
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Café Grenaa: Officielt åbnet med plads til alle, der har plads til andre

“Det skal være en social café, hvor ulighederne jævnes ud, og alle kan tale med alle,” sådan lyder visionen klart fra den nye leder af KFUM's værested Café Grenaa, Kenneth Fl

Af Janni K. Nielsen

Der var godt fyldt op i det tidligere missionshus i det centrale Grenaa, da der tirsdag den 31. januar var officiel åbning af KFUM's nye værested Café Grenaa.

Siden 15. januar har stedet været åbent for gæster, særligt for socialt udsatte eller mennesker i en svær livssituation, men stedet er i bund og grund for alle, der har lyst til at kigge forbi og få noget godt mad, en kop kaffe og en snak.

“Det er en social café, det er vigtigt at understrege. Det er ikke her, man skal tage ned, hvis man skal spise en romantisk middag med sin mand eller kone. Man skal tage herned, hvis man har lyst til et fællesskab og til at møde andre,” siger lederen af stedet, Kenneth Flammild.

“Jeg læste om Café Grenaa i avisen, og så skulle jeg lige ned og se, hvad det var for noget,” siger pensionist Bente Bach. “Maden hernede er rigtig god, og den er meget bedre end det, man kan få på plejehjemmene. Hernede er alt hjemmelavet - det er næsten for godt til at være sandt. Og så  ligger det centralt i byen, og det er meget overkommeligt at komme herhen, det betyder også meget.”?
“Jeg læste om Café Grenaa i avisen, og så skulle jeg lige ned og se, hvad det var for noget,” siger pensionist Bente Bach. “Maden hernede er rigtig god, og den er meget bedre end det, man kan få på plejehjemmene. Hernede er alt hjemmelavet - det er næsten for godt til at være sandt. Og så ligger det centralt i byen, og det er meget overkommeligt at komme herhen, det betyder også meget.”?

At sætte sit præg

Caféen er opstået i et samarbejde mellem Grenaa Provsti, KFUM's Sociale Arbejde og Norddjurs Kommune, og den åbnede første gang dørene for offentligheden den 15. januar. Netop det, at det er et nyt projekt, har været vigtigt for stedets nye leder.

“KFUM har 30 caféer rundt om i landet, og der er ikke to, der er ens. Jeg har fået lovt til at være med til at sætte mit præg på, hvad det her skal være for et sted, så det har været rigtig spændende” siger Kenneth Flammild. Visionen for den nye café er klar for lederen, der har givet stedet mottoet “Et sted, hvor der er plads til alle, der har plads til andre”.

“Der er nogle, der godt kan føle sig marginaliseret i hverdagen, men hernede er der plads til alle. Mit hjerte og fokus er på vores daglige målgruppe og daglige brugere eller gæster, som jeg hellere vil kalde dem,” siger Kenneth Flammild.

“Det er en social café eller et værested, et sted man kan være, som den man er. Jeg vil gerne have uligheden i samfundet udlignet. Vi har meget forskellige målgrupper hernede, og de har alle sammen noget at byde ind med og noget at bruge caféen til.”

Britta Jensen er pensionist, og hun har længe ønsket et sted i byen som Café Grenaa. “Det er virkelig et sted for alle, og hvor alle kan snakke med alle.” 
Britta Jensen har besøgt stedet flere gange siden den uofficielle åbning 15. januar, og hun har bestemt tænkt sig at komme igen. “Det er et rigtig godt sted også for pensionister, og så er det til at have råd til med de priser.” 

“Det er virkelig et sted for alle, og hvor alle kan snakke med alle,” siger Britta Jensen. 

“Og så handler det ikke om spiritus. Der bliver slet ikke serveret spiritus hernede, og det er en befrielse. Det er ikke altid det, det behøver at handle om.” Britta Jensen har besøgt stedet flittigt siden den uofficielle åbning 15. januar og har bestemt tænkt sig at komme igen.

“Det er et rigtig godt sted for pensionister, og jeg vil bestemt bruge det fremover. Det er jo også til at have råd til med de priser,” siger Britta Jensen.
Britta Jensen er pensionist, og hun har længe ønsket et sted i byen som Café Grenaa. “Det er virkelig et sted for alle, og hvor alle kan snakke med alle.” Britta Jensen har besøgt stedet flere gange siden den uofficielle åbning 15. januar, og hun har bestemt tænkt sig at komme igen. “Det er et rigtig godt sted også for pensionister, og så er det til at have råd til med de priser.” “Det er virkelig et sted for alle, og hvor alle kan snakke med alle,” siger Britta Jensen. “Og så handler det ikke om spiritus. Der bliver slet ikke serveret spiritus hernede, og det er en befrielse. Det er ikke altid det, det behøver at handle om.” Britta Jensen har besøgt stedet flittigt siden den uofficielle åbning 15. januar og har bestemt tænkt sig at komme igen. “Det er et rigtig godt sted for pensionister, og jeg vil bestemt bruge det fremover. Det er jo også til at have råd til med de priser,” siger Britta Jensen.

En bred baggrund

Selvom caféen er for alle, er den særligt tiltænkt mennesker, der står i en svær situation i livet. Det er svært at definere nærmere, hvad det egentlig betyder, men det er der heller ikke nødvendigvis nogen grund til at gøre, for stedet er faktisk for alle.

Kenneth Flammild er 41 år og bor i Hemmed på Norddjurs, hvor han har boet de seneste tyve år. Han er uddannet friluftsvejleder, ADHD-coach, kursusleder og også førstehjælpsinstruktør hos Røde Kors. Han har tidligere været lærer på specialefterskolen Helle i Gjerrild og har desuden i flere år arbejdet med udsatte børn, unge og voksne.

Gennem sine tidligere jobs har Kenneth Flammild erfaring med at arbejde med mennesker med forskellige lidelser, eksempelvis ADD, skizofreni, autisme og opmærksomhedsforstyrrelser. Han har desuden været kursusleder og daglig leder på et kursussted, hvor han arbejdede med temaer som konflikthåndtering og samarbejde.

“Jeg har noget erfaring både inden for det ledelsesmæssige, det økonomiske og det socialpædagogiske. Det tror jeg betyder noget for mit arbejde hernede,” forklarer Kenneth Flammild.

“Jeg har svært ved at komme ud af døren, men jeg kan godt komme herned. Så sætter jeg mig ved nogle af de andre og snakker lidt med dem,” fortæller Freja Perto. Hun har posttaumatisk stress og er ikke i arbejde. 
“Hernede kan man bare gå hen og sætte sig hos folk - også dem, man ikke kender. Man kan spille brætspil, snakke eller sidde og tegne, som jeg gør i dag.”

“Jeg har svært ved at komme ud af døren, men jeg kan godt komme herned. Så sætter jeg mig ved nogle andre, så jeg kan snakke lidt med dem,” fortæller Freja Perto. Hun har posttraumatisk stress og er ikke arbejde. Derfor betyder det noget for hende, at der er et sted i byen, hvor hun kan tage hen og møde andre mennesker.
“Jeg har svært ved at komme ud af døren, men jeg kan godt komme herned. Så sætter jeg mig ved nogle andre, så jeg kan snakke lidt med dem,” fortæller Freja Perto. Hun har posttraumatisk stress og er ikke arbejde. Derfor betyder det noget for hende, at der er et sted i byen, hvor hun kan tage hen og møde andre mennesker.
“Jeg har svært ved at komme ud af døren, men jeg kan godt komme herned. Så sætter jeg mig ved nogle af de andre og snakker lidt med dem,” fortæller Freja Perto. Hun har posttaumatisk stress og er ikke i arbejde. “Hernede kan man bare gå hen og sætte sig hos folk - også dem, man ikke kender. Man kan spille brætspil, snakke eller sidde og tegne, som jeg gør i dag.” “Jeg har svært ved at komme ud af døren, men jeg kan godt komme herned. Så sætter jeg mig ved nogle andre, så jeg kan snakke lidt med dem,” fortæller Freja Perto. Hun har posttraumatisk stress og er ikke arbejde. Derfor betyder det noget for hende, at der er et sted i byen, hvor hun kan tage hen og møde andre mennesker. “Jeg har svært ved at komme ud af døren, men jeg kan godt komme herned. Så sætter jeg mig ved nogle andre, så jeg kan snakke lidt med dem,” fortæller Freja Perto. Hun har posttraumatisk stress og er ikke arbejde. Derfor betyder det noget for hende, at der er et sted i byen, hvor hun kan tage hen og møde andre mennesker.

Opbakning fra frivillige

Der er allerede fyrre frivillige i caféen, og Kenneth Flammild er overvældet over, hvor mange lokale grenaagensere, der vil støtte op om projektet.

Caféen har allerede forskellige aktiviteter på programmet i form af IT-hjælp, reparationsværksted, nørkleklub og kort og brætspilsdag. Med tiden er det meningen, at nye aktiviteter skal på programmet med hjælp fra både caféens gæster og de frivillige.

“De aktiviteter, vi har nu, er nogle, de frivillige har budt ind med. Vi snakker også med gæsterne om idéer til aktiviteter og om at bygge noget mere på med kreative ting, musik, koncerter osv.,” siger Kenneth Flammild.

Samarbejdet med de frivillige betyder meget for Kenneth Flammild, som oplever en andens arbejdsdynamik med de frivillige.

“Frivillige giver man ikke bare en ordre. Det er langt mere dialogbaseret. Jeg lytter til deres ønsker om, hvad de gerne vil. Nogle vil måske lave en strikkeklub, mens andre er bedre til at være der og tale med gæsterne.”

Arbejde med foreninger

I øjeblikket bruger Kenneth Flammild en del tid på selv at gå rundt i caféen og snakke med gæsterne og de frivillige.

“Gæsterne opsøger mig gerne - de vil gerne se aben. Jeg vil også gerne være en synlig leder, men på længere sigt skal jeg også ind på kontoret og lave det arbejde, jeg har derinde.”

Tanken er, at de frivillige skal drive caféen til hverdag, mens Kenneth Flammild tager sig af driften. Her vil han blandt andet arbejde for et samarbejde med forskellige foreninger i Grenaa.

Publiceret: 09. Februar 2017 14:41

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Kalø Vig

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt